Офіційний сайт
дошкільного навчального закладу №6
"Шоколадка"

Інформація про проведення  тижневика протипожежних заходів

в комунальному закладі «Дошкільний навчальний заклад №6 Вінницької міської ради»

в період з 03.10. по 07.10.2022 р.

Відповідно до наказу  департаменту освіти Вінницької міської ради №742 від 28.09.2022р. в комунальному закладі «Дошкільний навчальний заклад №6 Вінницької міської ради» в період з 03 по 07 жовтня 2022 року  проведений тижневик протипожежних заходів, з метою вжиття попереджувальних заходів з пожежної безпеки, виконання вимог законодавчих та нормативних актів з пожежної охорони, на виконання Закону України «Про пожежну безпеку», посилення протипожежного захисту освітянських об’єктів.

Завідувачем Гаріповою Л.В. виданий наказ №96 від 29.09.2022р. «Про проведення тижневика протипожежних заходів». Під час тижневика протипожежних заходів проведено заходи відповідно до розробленого плану. Вихователями всіх вікових груп проведено тематичні дні «Світ з теплим вогнем, світ без пожежі» (03.10.2022), «Життя маємо – за нього відповідаємо» (04.10.2022),  «Небезпечні пустощі» (05.10.2022), «Немає лиха, коли все тихо» (06.10.2022), «Запам’ятай важливі номери телефону» (07.10.2022).

В групі №2 (діти 3-го року життя) вихователями Нелею Руденко, Мариною Чернетою організовано та проведено заняття «Малечі про небезпечні речі», «Маленькі пожежники»; бесіди з дітьми «Небезпечні іграшки», «Вогонь – корисний, вогонь – шкідливий!», «Сірники – це небезпечно»; бесіди з батьками «Формування основ пожежної безпеки у дітей раннього віку», «Сам вдома»; дидактичні  ігри «Маленькі пожежники», «Що можна, а що ні?», «Чим можна гратися?», «Вогонь – ворог, вогонь - друг»; читання тематичних творів дитячої художньої літератури та обговорення за змістом; сюжетно – рольові ігри «Лікарня», «Водії». Проведені заходи сформували у дітей уявлення про причини виникнення пожеж, про способи гасіння пожеж, сприяння запобіганню пожеж, що виникають від гри дітей з вогнем.

В групах №5, №8 (діти 4-го року життя) вихователями Лілією Литвинюк, Єлизаветою Кардаш, Тетяною Шиловою, Ольгою Буркан організовано та проведено заняття «Діти і вогонь», «Правила безпеки вдома»,  розгляд проблемних ситуацій «Ми пожежники»; бесіди з дітьми «Користь та шкода від вогню», «Безпека дитини вдома», «Коли вогонь стає ворогом?», «Якщо сталася пожежа?», «Небезпечні предмети», «З сірниками не можна гратись»; сюжетно-рольові ігри «Водії», «Швидка допомога», «Пожежники», «Лікарня»; дидактичні ігри «Щоб не трапилось біди», «Обери небезпечні предмети», «Що зайве?», «Спеціалізовані машини», «Оціни вчинок», «Склади електричний предмет»; бесіди з батьками «Безпека дитини вдома», «Правила пожежної безпеки», «Діти і вогонь: що потрібно знати батькам?», «Дії під час виникнення пожежі»; читання тематичних творів дитячої художньої літератури, обговорення за змістом; моделювання проблемних ситуацій, розгляд сюжетних картин. Проведені заходи сформували у дітей елементарні правила поведінки з небезпечними предметами; розширили поняття про користь та небезпеку вогню, причини виникнення пожежі, закріпили елементарні дії дитини під час пожежі.

В групах №6, №7 (діти 5-го року життя) вихователями Наталією Драмарецькою, Іриною Мазурик, Світланою Антепою, Оксаною Книгою, Іванною Левченко підготовлено та проведено заняття «Вогонь – друг, вогонь - ворог», «Ознайомлення з інвентарем у протипожежному куточку»; бесіди з дітьми «Сірничок малий, а біда велика», «Правила знаєш – безпеку оминаєш», «Життя маємо – за нього відповідаємо», «Вогонь – друг, вогонь – ворог», «Правила поведінки  під час виникнення пожежі», рухливі ігри «Знайди собі пару», «Знайди де сховано», «Влучи в коло», «Знайди свій будиночок», сюжетно-рольові ігри «Лікарня», «Рятувальники», «Пожежники»; дидактичні ігри «Горить – не горить», «Відгадай за описом предмети для гасіння вогню»,  «Пожежна безпека», «Оціни вчинок», «Небезпечні предмети», «Пожежонебезпечні предмети», «Впізнай за описом», «Я в біду не потраплю» (номери служб порятунку), бесіди з батьками «Легкозаймисті речовини», «Небезпека ігор з вибуховими предметами», «Безпека дитини вдома», «Евакуація при пожежі», «Правила надання першої допомоги при травмах, нещасних випадках», читання тематичних творів дитячої художньої літератури та обговорення за змістом. Проведені педагогами заходи сформували у дітей елементарні уявлення про протипожежний куточок ЗДО, його призначення; ознайомилися з предметами, які є в ньому; розширили знання про спосіб гасіння пожежі, ознайомилися з рятувальними засобами.

В групах №3, №4 (діти 6-го року життя) вихователями Аллою Гончарук, Ганною Климчук, Юлією Петрук, Інною Шіроковою, Анастасією Монастирською  організовано та  проведено заняття «Світ з теплим вогнем, світ без пожежі», «Таємниці чарівного вогню», «Про вогонь наш треба знати – з ним не можна жартувати»; робота з лепбуком «Правила безпеки знай і в біду не потрапляй»; читання тематичних творів дитячої художньої літератури та обговорення за змістом, розгляд ілюстрацій «Вибухонебезпечні предмети та користування електроприладами», «Пожежна безпека»; спостереження за пожежним куточком (інвентарем); бесіди з дітьми «Причини виникнення пожежі», «Що згодиться при пожежі?», «Правила протипожежної безпеки», «Небезпечні знахідки», «Навколо електроприлади», «Користь та небезпека від електричного струму та електроприладів», «Оціни вчинок»»; дидактичні ігри «Предмет називаємо – для чого знаємо», «Склади електричний предмет», «Вогонь добрий – вогонь злий», «Куди дзвонити в разі небезпеки?», «Електроприлади», «Кому що потрібно для роботи?», «Правила пожежної безпеки»; сюжетно-рольові ігри «Пожежники», «Транспорт», «Сім’я», «Водії», «Лікарня»; бесіди з батьками «Діти і вогонь»,  «Безпечний відпочинок на вихідні», «Пожежна безпека в громадських місцях», «Поведінка батьків – приклад для наслідування». Проведені заходи розширили знання у дітей про призначення різних машин, взаємозв’язок у роботі  пожежників і лікарів швидкої медичної допомоги, створювали ігрові проблемні ситуації, в яких свідомо навчалися дотримуватися правил протипожежної безпеки, реально оцінювали можливу небезпеку.

В рамках тижневика протипожежних заходів адміністрація закладу дошкільної освіти порушила клопотання перед 5-ою Державною пожежно-рятувальною частиною ГУ ДСНС про проведення практичних навчальних тренувань для вихованців закладу. 07.10.2022 року працівники служби ДСНС на пожежно-рятувальній машині провели практичні навчання. Малюкам надали можливість одягти каски, жилет. Діти самостійно могли повправлятись у користуванні пожежним рукавом, умовно загасивши вогонь.  Рятувальниками було надано цікаву, змістовну, навчальну інформацію і для працівників ЗДО. В кінці зустрічі усі почули повчальну сирену.

Членами комісії по охороні праці перевірено протипожежний стан всіх об’єктів, наявність планів евакуації, первинних засобів зв’язку. Забезпечено об’єкти необхідними засобами пожежогасіння, телефонним зв’язком та цілодобовою охороною. Проведено перевірку шляхів евакуації (коридори, тамбури та східці) на рахунок захаращеності, переконалися у можливості швидкого і безперешкодного відкриття дверей при евакуації. З педагогічним колективом та обслуговуючим персоналом проведено додатково інструктажі з правил безпеки на випадок надзвичайної ситуації, позаплановий інструктаж з питань неухильного виконання вимог пожежної безпеки та надзвичайних ситуацій учасників освітнього процесу, практичні заняття з відпрацювання планів евакуації в надзвичайних ситуаціях. Педагогами всіх вікових груп оформлено виставку малюнків до тижневика протипожежних заходів.