Офіційний сайт
дошкільного навчального закладу №6
"Шоколадка"

Інформація про підсумки проведення

Тижня безпеки дитини в КЗ «ДНЗ № 6 ВМР»

з 16.05 по 20.05.2022 року

Відповідно до наказу Департаменту освіти Вінницької  міської ради  від 10. 01.2022 р. № 15 та навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Вінницької області 10. 01. 2022 р.  № НГ-7/947  з 16 по 20 травня 2022 року в комунальному закладі «Дошкільний  навчальний заклад №6 Вінницької міської ради» проведено «Тиждень безпеки дитини», з метою практичного закріплення дітьми теоретичних знань, умінь та навичок з питань безпеки життєдіяльності та основ здоров’я, а також практичної перевірки здатності дитячого колективу, педагогічних працівників і обслуговуючого персоналу закладу дошкільної освіти грамотно та чітко діяти у разі загрози, або виникнення  надзвичайних,  несприятливих побутових або нестандартних ситуацій та в умовах загрози терористичного акту.

Завідувачем Гаріповою Л.В. виданий наказ №29 від 29.04.2022р. «Про проведення «Тижня безпеки дитини». Згідно рекомендацій Департаменту освіти Вінницької  міської ради, Освітньої  програми  для дітей від 2 до 7 років «Дитина», у закладі  дошкільної освіти  розроблено план заходів щодо  проведення Тижня безпеки дитини, відповідно до якого проводилися різноманітні заходи у трьох  напрямах: робота з дітьми,  педагогами та батьками. Під час проведення «Тижня безпеки дитини»  заплановано та проведено ряд заходів за тематичними розділами : «Вогонь – друг, вогонь – ворог»; «Природа – мати, коли ти добре її знаєш»; «Безпечні та небезпечні вулиці та дороги»; «Здорова дитина – щаслива родина»; «Дитина серед людей».

Спільно з Навчально-методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області організовано та проведено Інструктивно-методичний  онлайн-семінар для вихователів-методистів ЗДО ВМТГ «Показовий день Тижня безпеки дитини «Правила безпеки знай і в біду не потрапляй» з практичним відпрацюванням дій на випадок надзвичайних, несприятливих побутових, нестандартних ситуацій та в умовах загрози терористичного акту, евакуацією учасників освітнього процесу та обслуговуючого персоналу (об’єктовим тренуванням).

В групах №1, №2 (діти 3-го року життя) вихователями Левченко І.В., Монастирською А.С., Руденко Н.М., Чернетою М.І. організовано та проведено заняття «Поради їжака», «Світлофор. Будь уважним на дорозі», «Пожежна машина», «Безпека на дорозі»; бесіди з дітьми «Вогонь злий і добрий», «Небезпечні предмети», «Обережно! Сірники – не іграшка!», «Як поводитись з незнайомцями на вулиці»; бесіди та онлайн консультації з батьками «Безпека вдома», «Правила безпеки на ігровому майданчику», «Зробимо свою квартиру, дім безпечним місцем для дитини»; дидактичні  ігри «Безпечно - небезпечно», «Оціни вчинок», «Світлофор для малят», «Вогонь – ворог, вогонь - друг». Проведені педагогами заходи сформували та розширили знання  дітей про вулицю та дорогу, дорожні знаки; закріпили знання про значення світлофора, правила дорожнього руху; розвивали у дітей почуття відповідальності.

В групах №6, №7 (діти 4-го року життя) вихователями Драмарецькою Н.М., Мазурик І.А., Антепою С.М., Книгою О.А. підготовлено та проведено заняття «Вогонь ворог, вогонь друг», «Правила дорожнього руху», «Небезпечні предмети», «Правила поведінки в транспорті»; бесіди з дітьми «Безпека з незнайомими людьми», «Користь та небезпека комах», «Правила поведінки в транспорті»; дидактичні ігри «Гострі, ріжучі та колючі предмети»,  «Можна, не можна», «Світлофор Моргайчик», «Оціни вчинок»; бесіди з батьками та онлайн консультації для батьків «Дії з населенням в надзвичайних ситуаціях», «Зробимо свою квартиру безпечною», «Все про домашню аптечку», «Вибухонебезпечні предмети». Проведені заходи сформували у дітей уявлення про елементарні основи безпечної поведінки.

В групах №3, №4 (діти 5-го року життя) вихователями Гончарук А.М., Климчук А.М., Петрук Ю.Л., Шіроковою І.С. організовано та  проведено заняття «Сміливі пожежники», «Природа – мати, коли ти добре її знаєш», «Безпека на майданчику», «Дорожній рух», «Безпечні та небезпечні предмети», «Вогонь друг – вогонь ворог», бесіди з дітьми «Чим небезпечні отруйні гриби?», «Чи можна вживати лісові ягоди без дозволу дорослого?», «Небезпечні тварини та рослини», «Правила дорожнього руху»; дидактичні ігри «Оціни вчинок», «Безпечно – небезпечно», «Назви одним словом», «Чому не можна», «Коли ворог – друг, стає ворогом», «Що згодиться при пожежі?»; бесіди з батьками та онлайн консультації для батьків «Діти самі вдома: основні застереження та поради батькам», «Безпека вдома», «Якщо вашу дитину вкусила бджола?», «Правила безпечного відпочинку на природі». Проведені заходи педагогами розширили знання у дітей про необхідні знання, уміння та навички щодо безпеки життєдіяльності дітей, вміння використовувати отриманні знання в повсякденному житті; виховували обачність, турботу про власне життя, вміння правильно діяти в надзвичайних ситуаціях.

В групах №5, №8 (діти 6-го року життя) вихователями Литвинюк Л.Г, Шиловою Т.А.,  Буркан  О.І. організовано та проведено заняття «Твої дії в разі небезпеки» (сигнал оповіщення, як при цьому діяти); бесіди з дітьми «Безпека дитини вдома», «Небезпечні предмети», «Безпека життєдіяльності», «Вогонь друг – вогонь ворог»; сюжетно-рольова гра «Пожежники», дидактичні ігри «Оціни вчинок», «Склади електричний предмет», «Правила поведінки на дорозі», «Небезпечні знахідки», «Знайди місця, де чатує небезпека»; бесіди з батьками та онлайн консультації для батьків  «Поведінка батьків – приклад для наслідування», «Пожежа! Дотримуйся правил пожежної безпеки», «Як надати дитині першу допомогу в разі її отруєння чадним газом»; читання тематичних творів дитячої художньої літератури, обговорення за змістом; моделювання проблемних ситуацій, розгляд сюжетних картин. Проведені заходи педагогами розширили знання у дітей про необхідні знання, уміння та навички щодо безпеки життєдіяльності дітей, вміння використовувати отриманні знання в повсякденному житті; виховували обачність, турботу про власне життя, вміння правильно діяти в надзвичайних ситуаціях.

Музичним  керівником Гурц Ю.В.  підготовлено та проведено тематичні  розваги «Твої дії в разі небезпеки» (для дітей середнього дошкільного віку); «Про безпеку дбай та інших навчай» (для дітей старшого дошкільного віку). Педагогами всіх вікових груп оформлено куточки «Безпека дитини», підготовлено виставки дитячих малюнків на тему «Про себе дбати, лиха не мати!», поповнено папки  – пересувки  по Тижню безпеки дитини,  поновлено  картотеку дидактичних ігор «Безпека для малих та дорослих».

Завідувачем Гаріповою Л.В., вихователем-методистом Іскрою О.Г. створено інформаційно – довідковий куточок, підготовлено та опрацьовано навчально-методичний та наочний матеріали з даної тематики; розроблено методичні рекомендації, поради, пам’ятки, консультації для педагогів, батьків з питань Тижня безпеки дитини. Завідувачем  КЗ «ДНЗ №6 ВМР» Гаріповою Л.В., вихователем  – методистом  Іскрою  О.Г., завгоспом Прогонюк А.В.  проведено перевірку стану засобів пожежогасіння, евакуаційних виходів, електроприладів, наявність інструкцій з техніки безпеки на робочих місцях та їх відповідність вимогам нормативних документів; здійснено рейд-перевірку виконання працівниками вимог безпеки життєдіяльності.

Потрібно зазначити, що такі змістовні заходи, які проведені під час Тижня безпеки дитини, в яких приймають участь діти, батьки, колектив ЗДО, приносить велику користь для наших дітей. Діти – це наше майбутнє, і ми, дорослі, маємо можливість навчити дітей безпечно жити, навчити розумінню того, що найважливіше для людини – це здоров’я та життя!