Офіційний сайт
дошкільного навчального закладу №6
"Шоколадка"

Одним із важливих пріоритетів у діяльності закладів дошкільної освіти є забезпечення безпеки учасників освітнього процесу, які на сьогодні страждають від російської воєнної агресії. А життя та здоров’я дітей – це найбільша цінність людства. Володіти необхідними  знаннями, потрібними для подальшої безпечної життєдіяльності, є важливим завданням для кожного з дорослих.

Вихователь -методист  Іскра О.Г. ознайомила педагогічних працівників з листом Міністерства освіти і науки «Про рекомендації для працівників закладів дошкільної освіти на період дії воєнного стану в Україні»: «Методичні рекомендації щодо здійснення освітньої діяльності з питань дошкільної освіти на період дії правового режиму воєнного стану» (Додаток 1);  «Щодо здійснення заходів захисту вихованців під час освітнього процесу в умовах воєнного стану та надзвичайної ситуації» (Додаток 2); «План дій вихователя закладу дошкільної освіти у випадку надзвичайної ситуації» (Додаток 3) (МОН №1/3845-22 від 02.04.2022 року);  листом МОН «Про колабораційну діяльність: до відома мешканців територіальних громад»; методичними рекомендаціями «Перша психологічна допомого. Алгоритм дій»; листом Міністерства освіти і науки України щодо проведення просвітницької роботи з учасниками  освітнього процесу в  закладах дошкільної освіти з питань уникнення враження мінами, вибухонебезпечними  предметами та ознайомлення з правилами поводження в надзвичайних ситуаціях, ознайомлення педагогів освітнього процесу (№1/4428-22 від 25.04. 2022 року).

Надала консультацію педагогічним працівникам  щодо  написання календарного перспективного планування, індивідуального щоденного плану на період з 01.04. – 29.04.2022р., враховуючи пізнавальні теми «Техніка навколо нас. Предмети побуту», «На бабусиному подвір’ї», «Свійські тварини», «Рослини - зелене диво»  (групи раннього віку), «Брати наші менші», «Із далекого вирію линуть птахи», «Бережімо рідний край»,  «Вогонь-друг, вогонь-ворог» (групи молодшого дошкільного віку), «Ми – мешканці планети Земля», «Техніка навколо нас», «Птахи рідного краю», «Знай, люби, оберігай рідний край» (групи середнього дошкільного віку), «Цей загадковий свят Космосу», «Ми - майбутні школярі», «Екологія природи – екологія душі», «Вогонь-друг, вогонь-ворог» (групи старшого дошкільного віку) (соціальні мережі Facebook,Viber, You Tube).

Для організації роботи з дітьми  педагоги скористувалися інформаційно освітніми матеріалами, що розміщені на сайті МОН у вільному доступі: «Сучасне дошкілля під крилами захисту»; поради з надання першої психологічної допомоги людям, які пережили кризову подію; поради від експертів ЮНІСЕФ «Як підтримати дітей у стресових ситуаціях»; інформаційний комікс для дітей «Поради від захисника України»;  хрестоматія для дітей дошкільного віку «Моя країна – Україна» з національно-патріотичного виховання; в соціальних мережах Дитячий онлайн-садок НУМО з відео заняттями для дітей віком від 3 до 6 років (ЮНІСЕФ разом із МОН України). Всі випуски доступні до перегляду на Facebook (сторінка ЗДО №6 «Шоколадка», YouTube-каналах МОН та ЮНІСЕФ і на платформі MEGOGO; довідник «У разі надзвичайної ситуації або війни», в якому зібрані поради, як захистити себе у надзвичайній ситуації;  про забезпечення психологічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану можна дізнатися з листа МОН                           № 1/3737-22 від 29.03.2022; питання організації освітнього процесу у закладах освіти регламентовано листом МОН № 1/3371-22 від 06.03.2022 «Про організацію освітнього процесу в умовах військових дій»; лист МОН від 02.04.2022 р. № 1/3845-22 «Про рекомендації для працівників закладів дошкільної освіти на період дії воєнного стану в Україні» (на сторінках офіційного сайту ЗДО №6 «Шоколадка», соціальних мережах Facebook, Viber (загальносадова група, група педагогічних працівників, батьківські громади).

Педагогічні працівники брали участь у вебінарі «Психологічна допомога дитині у гострому та постравматичному стресовому стані» (MCFR Освіта, 08.04.2022р.). Питання, які ми з вами розглянемо на вебінарі: Як відрізняється допомога при гострому стресі та ПТСР? Які інструменти стануть в пригоді? Яких правил та обмежень дотримуватися? Чи кожен фахівець може надавати допомогу?; у V Міжнародній  науково-практичній конференції «Інноваційні технології в дошкільній освіті» (14.04.2022р.). Під час конференції учасники розглянули актуальні проблеми розробки та впровадження інноваційних технологій розвитку, виховання та навчання в систему дошкільної освіти, а також презентації  доробку передових технологій і сучасні тенденції сфери інновацій дошкільної освіти;  у вебінарі з психологом на тему «Методи та способи реагування дорослих на дитячі істерики» (20.04.2022р.); переглядали серію ігрових он-лайн – зустрічей для дошкільнят від команди The LEGO Foundation (офіційний сайт КУ «ЦПРПП ВМР»). Вихователь-методист Оксана Іскра, вихователь Анастасія Монастирська брали участь у Всеукраїнському фонді «Крок за кроком», програма тренінгу «Життєві навички та психосоціальна підтримка в умовах надзвичайних ситуацій». Теми «Надання психологічної підтримки дітям в період війни» (27.04.2022р.), «Взаємодія з дітьми дошкільного віку в дистанційному форматі» (28.04.2022 р.).

Методична робота з педагогічними кадрами у 2021-2022 навчальному році  спрямована на підвищення професійного рівня педагогів. Важливе   місце  в  системі  методичної  роботи з  педагогами  посідали педагогічні години, які проводилися щовівторка, на яких розглядалися питання як теоретичного так і практичного характеру. Спрямовуючи  освітній процес на  виконання пріоритетних завдань, сплановано та проведено наступне засідання педагогічної ради на тему «У здорового тіла – здоровий дух: оптимізуємо фізичний розвиток дошкільників». Проведено відкритий показ тематичного бінарного заняття з фізичної культури «Подорож до лісу» (4-й рік життя) (група молодшого дошкільного віку №6 (вихователь Драмарецька Н.М., Мазурик І.А.), №7 (вихователі Антепа С.М., Книга О.А.) (фотозвіт розміщено на офіційному сайті ЗДО №6 «Шоколадка», соціальних мережах Facebook (сторінка ЗДО №6 «Шоколадка»), Viber, You Tube.

Педагоги закладу дошкільної освіти брали активну участь в підготовці та проведенні педагогічного читання на тему «Славетні українці: мудрість виховання»; семінару-практикуму на тему «Патріотичне виховання дошкільників засобами інтегрованої освітньої діяльності», творчої групи педагогів над темою «Базовий компонент дошкільної освіти. Нова редакція».

Педагоги систематично працюють над підвищенням рівня фахової майстерності: беруть участь в методичних заходах закладу дошкільної освіти, підвищують теоретичний рівень шляхом самоосвіти, яка ґрунтується на таких принципах: систематичність і послідовність; зв’язок з практичною діяльністю педагога; взаємозв’язок наукових і методичних знань. Обсяг, зміст опрацьованої методичної літератури, періодичних видань відповідають планів заходів, розкривають тему самоосвіти на високому рівні.

У КУ «ЦПРПП ВМР» підготовлено та здано матеріали по закінченню атестації 2022 (інформація про хід атестації, звіт1, звіт2).

Розуміючи вплив родини на виховання дітей, в рамках адаптивного карантину, на період дії правового режиму воєнного стану, педагоги закладу дошкільної освіти активно співпрацюють з батьками  (онлайн), вчасно відгукуються на їхні запити, залучають членів сімей до освітнього процесу групи та життя закладу дошкільної освіти. ЗДО створює всі умови для максимального задоволення запитів батьків вихованців щодо їх виховання та навчання. Зворотній  зв’язок педагогів з батьками встановлено, але нажаль не всі батьки приймають активну участь, тому  надалі вихователі планують працювати над залученням більше батьків до співпраці.

Педагоги долучилися до Всеукраїнського Флешмобу «Ой у лузі червона калина», до проведення свята «Великодня казочка», Дня здоров’я  «Де веселощі і сміх, там здоров’я й успіх!» (соціальні мережі Facebook,Viber, You Tube).

На виконання наказу Департаменту освіти Вінницької міської ради від15 квітня 2022 року №176 про проведення екологічного марафону «Ми творимо планету власноруч», з метою виховання свідомого та дбайливого ставлення до навколишнього середовища, формування у дітей стійких установок на раціональне природокористування, активізацію практичної природоохоронної роботи, формування життєвих компетентностей у контексті ідей сталого розвитку суспільства, в КЗ «ДНЗ №6 ВМР» в період з 18 квітня по 29 квітня 2022 року проведено екологічний марафон «Ми творимо планету власноруч».  На виконання наказу Департаменту освіти Вінницької міської ради від 19 квітня 2022 року №186 про проведення Тижня знань безпеки життєдіяльності, з метою удосконалення  організаційної та практичної роботи з питань безпеки вихованців, свідомого та дбайливого ставлення дітей, підняття рівня інформаційно-просвітницької роботи з питань забезпечення безпечної життєдіяльності учасників освітнього процесу, в КЗ «ДНЗ №6 ВМР» в період з 25 квітня по 29 квітня 2022 року проведено Тиждень знань безпеки життєдіяльності.

Згідно рекомендацій Департаменту освіти  Вінницької  міської ради,  Освітньої  програми  для дітей від 2 до 7 років «Дитина», у закладі дошкільної освіти  розроблено план заходів щодо проведення екологічного марафону «Ми творимо планету власноруч» та Тижня знань безпеки життєдіяльності.

Для роботи педагоги використовували різноманітний матеріал методичного кабінету, навчально- методичну літературу, демонстраційний  матеріал, матеріал з мережі Інтернету (посилання).

Висновок: Сьогодення на даний час дуже складне, ми та наші вихованці живемо в час війни, й дуже важливо забезпечити психологічний стан дітей та батьків, тому на нас лежить велика відповідальність. Педагоги розширюють свої професійні знання та вміння, удосконалюють свій  професійний рівень.