Офіційний сайт
дошкільного навчального закладу №6
"Шоколадка"

На виконання наказу Департаменту освіти Вінницької міської ради №401 від 06.09.2023 року про проведення Місячника Цивільного захисту, відповідно до «Плану основних заходів цивільного захисту області на 2023 рік», затвердженого Протоколом № 11 позачергового засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС від 12.04.2023 року, з метою роз’яснення державної політики, спрямованої на забезпечення безпеки та захисту населення і територій, матеріальних і культурних цінностей та довкілля від негативних наслідків надзвичайних ситуацій, їх попередження, навчання населення поводженню в екстремальних умовах, в комунальному закладі «Дошкільний навчальний заклад №6 Вінницької міської ради» в період з 17 вересня по 17 жовтня 2023 року  проведено Місячник Цивільного захисту.

Завідувачем Ларисою Гаріповою виданий наказ №189 від 12.09.2023р. «Про проведення Місячника Цивільного захисту». Під час проведення Місячника Цивільного захисту заплановано та проведено ряд заходів:

В групі №1, №2 (діти 3-го року життя) вихователями Іванною Левченко, Тетяною Бородій, Тетяною Загородньою організовано та проведено заняття «Щоб не трапилось біди», «Пожежники»; бесіди з дітьми «Щоб не трапилося лиха», «Сірники», «Запам’ятай важливі номера телефону», «Один дома», «Обережний будь»; бесіди з батьками «Формування основ пожежної безпеки у дітей раннього віку», «Сам вдома»; дидактичні  ігри «Пожежники», «Напоєм ляльку чаєм»,  «Склади ціле», «Кому що потрібно для роботи?»; читання тематичних творів дитячої художньої літератури та обговорення за змістом; сюжетно – рольові ігри «Лікарня», «Вулиця», «Автобус», «Пожежники», «Чи правильно вчинив Зайчик?». Проведені заходи сформували у дітей уявлення про причини виникнення пожеж, про способи гасіння пожеж, сприяння запобіганню пожеж, що виникають від гри дітей з вогнем.

В групах №3, №4 (діти 4-го року життя) вихователями Аллою Гончарук, Ганною Климчук, Юлією Петрук, Інною Шіроковою, Мариною Чернетою організовано та  проведено заняття «Вогонь – ворог, вогонь – друг», «Немає лиха, коли все тихо»; читання тематичних творів дитячої художньої літератури та обговорення за змістом, розгляд ілюстрацій «Пожежна безпека»; моделювання проблемних ситуацій, розгляд сюжетних картин; спостереження за пожежним куточком (інвентарем); бесіди з дітьми «Що робити під час сигналу «Повітряна тривога»?», «Небезпечні пустощі», «Вогонь – друг, вогонь – ворог», «Запам’ятай важливі номера телефону», «Сірники не іграшка», «Небезпечні іграшки», «Електроприлади», «Вовченята самі вдома»; дидактичні ігри «Безпечні та небезпечні іграшки», «Чому не можна?», «Склади електроприлади», «Чарівний мішечок», «Служба порятунку», «Назви пожежну машину», «Що потрібно для роботи пожежнику?»,  «Складаємо тривожну валізу», «Небезпечні знахідки», «Оціни вчинок», «Пожежний щит», «Вогонь – друг, вогонь – ворог», «101 – служба порятунку», «102 – служба поліції», «103 – служба швидкої допомоги. Які дії?», «Запобігти! Врятувати! Допомогти!»; сюжетно-рольові ігри «Пожежники», «Лікарня», «Водії», «Рятувальники», «Пожежники на навчанні»; бесіди з батьками «Як зібрати тривожну валізу дитині в садочок?», «Правила користування електроприладами»,  «Правила поводження з підозрілими предметами», «Як діяти, коли повітряна тривога застала по дорозі до дитячого садка?», «Безпека дитини вдома», «Правила безпечної поведінки в надзвичайних ситуаціях», «Афлатот розповідає малюкам про безпеку». Проведені заходи сформували у дітей елементарні правила поведінки з небезпечними предметами; розширили поняття про користь та небезпеку вогню, причини виникнення пожежі, закріпили елементарні дії дитини під час пожежі.

В групах №5, №8 (діти 5-го року життя) вихователями Лілією Литвинюк, Людмилою Заграй, Тетяною Шиловою, Ольгою Буркан організовано та проведено заняття «Сірники не іграшки», «Добрий вогник», «Казка про червоного півника», «Правила пожежної безпеки», «Коли вогонь друг стає ворогом», «Стихійні лиха - сильний вітер, буревій, гроза, туман», читання творів «Кицькин дім», «Маленькі пустощі» Л. Яковенко, Б. Бойко «Догралися!», Н. Лазько «З сірниками не можна гратися»; розгляд проблемних ситуацій «Ми пожежники»; моделювання ситуацій: ««Пожежа в сусідній квартирі. Твої дії», розфарбування пожежної машини, набір карток «Небезпечні пустощі», розгляд ілюстрацій «Діти і вогонь», «Сам вдома», «Мінна небезпека», «Пожежа»; бесіди з дітьми «Дорогою в укриття», «Чим зайнятися дома самому?»,  «Якщо чути дим в повітрі?», «Стихійне лихо», «Про вогонь нам треба знати, з ним не можна жартувати», «Вогнегасник - що це?», «Сірник  - це небезпека», «Правила поведінки під час пожежі», «Як покликати на допомогу?»; сюжетно-рольові ігри «Пожежники», «Лікарня», «Водії», «Рятувальники», «Машини спец призначення», «Пожежники на навчаннях», ігри-тренінги «Перша допомога при опіках», «Незнайомі предмети в траві», «Пожежники на завданнях»; дидактичні ігри «Незнайомі предмети», «Сам вдома», «Лихо мене обмине», «Вогонь – друг, вогонь – небезпека», «Небезпечні пустощі», «Оціни вчинок», «Безпечні та небезпечні іграшки», «Щоб не трапилось біди», «Збери пожежну машину», «Горить – не горить»; бесіди з батьками «Як  розповісти дітям про війну», «Як навчити дитину реагувати, коли комусь з дорослих погано», «Безпека дитини», «Увага! Повітряна тривога!», «Говоримо вдома: щоб не сталося біди?», «Дії при пожежі», «Обережність не зашкодить», «Небезпечні побутові речі». Проведені педагогами заходи сформували у дітей елементарні правила поведінки з небезпечними предметами; пояснили дітям правила пожежної небезпеки, використовуючи художнє слово, проблемні ситуації;  сформували у дітей елементарні уявлення про протипожежний куточок ЗДО, його призначення, розширили знання про спосіб гасіння пожежі, ознайомилися з рятувальними засобами.

В групах №6, №7 (діти 6-го року життя) вихователями Наталією Драмарецькою, Іриною Мазурик, Світланою Антепою, Оксаною Книгою підготовлено та проведено заняття «Героїчна професія пожежник», «Небезпечні іграшки в руках дітей»; бесіди з дітьми «Вогонь – друг, вогонь – ворог», «Сам вдома», «Машини спеціального призначення», «Небезпечні місця для ігор», «Сірник малий, біда велика», «Номери служби порятунку», «Світ з теплим вогнем», «Користь, шкода від вогню», «Правила поводження з електропобутовими предметами», «Природні та стихійні лиха», «Як поводитися під час пожежі?», «Користь та небезпека від електричного струму та електроприладів», «Небезпечний предмет. Міни!»,  «Про хлопавки, петарди, ракети», рухливі ігри «Птахи і зозуля», «Гуси-лебеді», «Ведмідь і бджоли», «Хто перший добіжить до прапорця»,  «Мисливці і зайці», «Цілься краще», «Вудочка», «Хто краще стрибне»,  «Піжмурки», «Відгадай, чий голос», сюжетно-рольові ігри «Лікарня», «Рятувальники», «Пожежники»; дидактичні ігри «Чому не можна?», «Небезпечні електроприлади», «Горить – не горить»,  «Картинку склади – номери екстрених служб», «Оціни вчинок»,  «Збери пожежну машину», «Що зайве?», «Відгадай за описом» (предмети для гасіння пожежі), «Я в біду не потраплю» (номери служб порятунку), «Що змінилось?», «Небезпечні іграшки», «Склади електричний предмет», «Безпечно та небезпечно», бесіди з батьками ««Правильні дії під час повітряної тривоги», «Пожежнонебезпечні ситуації в житті», «Поведінка батьків – приклад для наслідування», «Небезпека ігор з вибуховими  речовинами і запалювальними засобами», «Обережно, міни!», «Дії населення в надзвичайних ситуаціях», «Стихійні лиха - сильний вітер, буревій, гроза, туман», «Причини пожежі», «Правила надання першої допомоги  при травмах», читання тематичних творів дитячої художньої літератури та обговорення за змістом. Проведені педагогами заходи розширили знання у дітей про призначення різних машин, взаємозв’язок у роботі  пожежників і лікарів швидкої медичної допомоги, створили ігрові проблемні ситуації, в яких свідомо навчалися дотримуватися правил протипожежної безпеки, реально оцінювали можливу небезпеку.

Музичним керівником Юлією Гурц, інструктором з фізичної культури Дар’єю Коробчук підготовлено та проведено тематичні розваги  з дітьми середнього та старшого дошкільного віку на тему: «Ми вогню не боїмося, з ним боротися вчимося!»; «Школа екстремальних ситуацій».

Педагогами всіх вікових груп оформлено куточки «Вчимося діяти  в  надзвичайних ситуаціях», підготовлено виставки дитячих малюнків на тему «Немає лиха, коли все тихо!», поповнено папки  – пересувки  по цивільному захисту,  поповнено  картотеку дидактичних ігор «Вчимося діяти  в  надзвичайних ситуаціях».

Завідувачем Ларисою Гаріповою, вихователем-методистом Оксаною Іскрою, старшою медичною сестрою Оленою Ординською та завідуючою господарством Анною Прогонюк проведено з педагогами заходи: педагогічний всеобуч «Правила поведінки в укритті. Як підтримати дітей в укритті? Як батькам підтримати дітей в укритті?» (Пам’ятки); «Які бувають міни та як їх розрізнити?  Як уберегти дитину від ураження мінами та вибухівкою?»;  «Що робити у разі радіаційної аварії?», здійснено перевірку стану засобів пожежогасіння, евакуаційних виходів, електроприладів, наявність інструкцій з техніки безпеки на робочих місцях та їх відповідність вимогам нормативних документів.